Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

18 Mayıs 2014 Pazar

SOMA'DAN -2

Soma’dan gelişmeler…
Sahadaki arkadaşlarımızdan aldığım son durum cenazelerini alabilen ailelerle yapılan görüşmeleri tamamlandı. Bakanlıklar arası süren bir koordinasyon toplantısında aşamalı bir eylem planı yapılacağı söyleniyor.  Soma'daki durum daha önce deneyimlediğimiz depremlerden farklı dinamiklere sahip. Öncelikle tek bir yerde değil. Maden işçilerinin Soma dışındaki illerden de geliyor olması ( Manisa-İzmir-Balıkesir-Kütahya ilçeleri ve köyleri) nedeniyle geniş bir sahaya yayılmış durumda kayıpları olan aileler. Soma'nın içindekilerde farklı mahallelere ve köylere yayılmış durumda. Bir doğal afet olmayıp ihmale bağlı olması gibi nedenlerle sahanın dinamikleride farklı. Depremlerden alışık olduğumuz bir çevre yok. Evler yıkılmadığı için çadır kentler ve psiko-sosyal destek çadırları yok. Yaşadığımız diğer afetlerden farklı olan diğer önemli bir yanı ise; Afetlerde psiko-sosyal destek hizmetleri ile ilgili alana gidecek profesyonellerle ve  STK larla ilgili bir yasal mevzuat düzenlenmiş olması.
Saha bir giriş kapısını nereden aralayabilirizi bulmaya çalışıyorum. Bu kapıyı bulduğumda neye gereksinim var öğrenip ona uygun bir planlama yapmak istiyorum. Şu günlerde gerçekten de bir abluka var.

Bir yas var yaşanması gereken ateşin düştüğü evlerde. Bu tür travma durumlarında öncelik fiziksel ihtiyaçların karşılanması oluyor. Önümüzdeki hafta çocuk ve kadınlara yönelik nasıl bir planlama yapılıyor için yeniden haberleşiyor olacağım.


18 Mayıs 2014
Sevgi Koşaner

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder